A defekt javítás folyamata

A defektes gumi javítása szakszerű segítséget kíván, mivel számos szempontot figyelembe kell venni a tökéletes kivitelezés érdekében. Elvégre a biztonságos gépkocsivezetés egyik alapvető kritériuma a gumik megfelelő állapota.

Amikor hosszabb útra készülünk, akkor nem árt ellenőrizni az abroncsok állapotát és az ezekben uralkodó nyomást. Ha nincs szerencsénk, akkor minden előjel nélkül bekövetkezhet egy durrdefekt, ami keresztbe húzhatja a számításainkat. Ilyenkor általában 3 lehetőség közül választhatunk.

  1. Az autómentő hasznos, de költséges megoldás. A kellemetlen szituáció közepette, sokan bele sem gondolnak abba, hogy nem kell feltétlenül lefújni az utazást egy durrdefekt miatt. Az autó elszállítása gyakran költségesebb, mint a mobil defekt javítás, ami a nap 24 órájában, bármikor igénybe vehető szolgáltatás a Mobilgumisnak köszönhetően.
  2. Defekt javítás sajátkezűleg, ami elég sok időt és energiát vesz igénybe, ráadásul a hóban, fagyban, viharban ez szinte kivitelezhetetlen. Nem beszélve arról, hogy az sem mindegy milyen típusú autóról van szó. Ha a rendelkezésünkre áll egy pótkerék, akkor egy kerékcserével meg lehet úszni a dolgot. Az újabb modellekhez, viszont nem mindig mellékel a gyártó pótkereket. Ez esetben be kell érnünk egy defektjavító készlettel, ami ideiglenes megoldásnak számít. A defektjavító spray-el nagyjából ugyanez ez a helyzet, ami esetenként tönkreteheti a keréknyomás érzékelő (TMPS) rendszert is.
  3. A mobil defekt javítás a három közül a legkézenfekvőbb megoldásnak számít. A telefonhívást követően a segítség máris úton van. A Mobilgumis furgon teljes felszereltséggel rendelkezik, ezáltal nem lehet probléma a defektes gumi javítása. A helyszínre érkező furgon egy mozgó gumijavító műhelynek felel meg, amiben minden szükséges eszköz megtalálható a mobil defekt javításhoz, kerékcseréhez.

A mobil gumiszerelés gyakorlatilag bárhol megoldható.

A hívást követően a Mobilgumis furgon a lehető leghamarabb a megadott címre érkezik. Ez akkor sem jelent gondot, ha egy elhagyatott mellékutat jelent, mert ahol a madár sem jár, ott a mobil gumiszerelő igen.

Ezután kezdetét veszi a kárfelmérés. Ha kiáll egy szög, vagy egy fémdarab, esetleg más idegen tárgy az abroncsból, akkor egyszerűen meg lehet állapítani a sérülés okát és mértékét. Olykor akadhatnak olyan rejtett sérülések, amiket nem lehet azonnal észrevenni és nem csak a futófelületet érintik. A szakember nem csak elhárítja a problémát, hanem megelőzi a gumi további károsodását a szakszerű defektjavítással.

A javítás külsőleg is kivitelezhető a gumiszálas módszer segítségével. Olcsó, de kevésbé megbízható, ezért ez a gyártók által nem javasolt opciók közé tartozik, mivel ilyenkor elmarad a gumi vázszerkezetének a vizsgálata. Ideiglenes megoldás, amivel még el lehet jutni ából bébe, anélkül, hogy a kerék leeresztene. Viszont ezután mindenképp érdemes lecserélni a sérült abroncsot.

A javítás belsőleg, már sokkal tartósabb és összetettebb módszer, mivel ez az úgynevezett gumijavító gomba használata által történik. Ehhez le kell venni az abroncsot a felniről, majd megtisztítani, fúrni és ezután következik a gumijavító gomba vulkanizálása. A felesleg levágásával lezárul a defektjavítás folyamata. Ez már a gyártók által is a javasolt módszerek közé tartozik és profi felszerelést igényel.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy lehetséges-e a defekttürő gumi javítása?

Ha a sérülés nem az oldalfalat érintette, akkor valószínűleg lehetséges. Viszont a kátyúk és a padkázás által okozott oldalfali szakadásokra ezek is kényesek. A defektjavítás az oldalfal merevsége miatt sokkal nehezebb, mint egy hagyományos abroncs esetében.

Összeségében elmondható, hogy lehetünk bárhol az ország területén, amikor bekövetkezik a durrdefekt, akkor minden tekintetben a NON-STOP gumiszerelés számít a legkényelmesebb és leghatékonyabb megoldásnak.


Összes hír