A defekt javítás folyamata

A defekt javítás nagy általánosságban egy rendkívül összetett folyamat, amit kerékpáron és kisebb, vékonyabb kerékkel rendelkező járművek esetében akár otthon is megvalósíthatunk – pláne a külön belsővel rendelkező járművek esetében egyszerűbb a folyamat –, azonban érdemes a hatásosabb és tartósabb munka érdekében inkább szakszerű segítséget hívni ahhoz, hogy biztonságos javítás szülessen.

Defekt javítás házilag

Ha autónk defektet kapott, az rendkívül kellemetlen tud lenni, hiszen bár motorikus hibája a járműnek nincs, talán még benzin is jócskán van benne, ellenben nem tudunk közlekedni vele, mert hiába fújjuk fel a kereket, azzal nem jutunk el biztonságosan túl messzire, és nem is ajánlott ilyen formában használni az autót. A defekt javítás régen nem tartozott különösebben a szakmunkák táborába, ha egy autós defektet kapott, akkor előkerült a feszítővas, a gumijavító készlet, és egy körülbelül 1 órás folyamat során a hiba elhárításra került. Manapság a defekt javítás azért nehézkesebb, mert az autók abroncsába nem kerül külön gumibelső, amit könnyű ragasztani, csak a rendkívül kemény külső héj, amelyet lényegesen nehezebb kezelni – javítani pedig pláne.

Lehetetlennek mégsem lehetne mondani, hiszen ma már számtalan otthoni használatra ajánlott gumijavító készletet vásárolhatunk magunknak, amelyeknek köszönhetően gyakran még a gumit magát sem kell leszednünk a felniről, hiszen a kis gumikukacnak és a speciális, a készlethez mellékelt célszerszámnak köszönhetően egyszerűen belefeszíthetjük a gumidarabkát úgy, hogy az teljesen eltorlaszolja a lyukat. Ez a módszer rendkívül egyszerű, mindössze a lyukat kell megtalálnunk hozzá, majd azt a célszerszámmal megfúrni, bekenni ragasztóval, és belehúzni a pótgumit, így az autó kereke hamarosan ismét pumpálható és használható lesz. Ez a módszer azonban tartós használatra mégsem ajánlott, inkább csak abban az esetben, ha váratlanul defektet kapunk az út szélén, és van elegendő időnk, nem mellesleg pedig türelmünk is ahhoz, hogy elhárítsuk a problémát.

Érdemes inkább szakemberre bízni

A defekt javítás azonban ma már egy ugyanolyan szakmunka, mint például a kenyérsütés vagy a csempézés. Ezek közül is mindkettőnek nekiláthatunk saját magunk, de például a saját kenyerünk soha nem lesz olyan szép vagy ízletes, mint amit a boltban veszünk, és a csempék sem úgy állnak majd a falon, mintha azt egy szakember rakta volna fel. Ez a helyzet a házi defekt javítással is! Noha nem kizárt, hogy a gumi így is nagyon jól megtartja majd a levegőt, és használható lesz, ellenben laikusokként nem tudhatjuk, hogy például a javítással nem tettünk-e esetleg nagyobb kárt a gumiban, ami később egy sokkal veszélyesebb durrdefekthez is vezethet. Egy szakember már ránézésre is látni fogja, hogy a gumi sérült-e máshol, illetve szükség van-e más beavatkozásra, hovatovább centrírozásra, amit otthon szintén nem tudunk elvégezni.

Amennyiben azért próbálkozunk otthoni javítással, mert nincs időnk elmenni szervizbe, érdemes igénybe venni az egyre több helyen elérhető non stop szolgáltatásokat, aminek köszönhetően házhoz is kijön az eset kocsi, ezáltal minimális felár ellenében, szakszerű eszközökkel és szakember segítségével kerülhet elhárításra a defekt. Amennyiben ezt választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy gépkocsink gumija biztonságos marad, ezáltal akár hosszabb távra is elmehetünk vele, és nagyobb sebesség mellett sem kell defekttől tartanunk. Házi javítás mellett ebben soha nem lehetünk biztosak!


Összes hír