A gyerekek negyedét életveszélyesen szállítjuk az autóban

 

Az elmúlt évek során alaposan visszaesett a közúti balesetben meghalt gyermekek száma, de a német közlekedésbiztonsági társaság szerint ez vélhetően még mindig nem a szülőkön múlott. A felmérések alapján ugyanis a hat év alatti gyermekek közel 30 százalékát a szülők nem megfelelően kötik be és szállítják autóval, sőt még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem is kötik be a kicsiket a gyerekülésbe. A gyakorlat azt mutatja, hogy leginkább a gazdag, nagy autóval rendelkező és tehetősebb szülők járnak el ilyen felelőtlenül a bekötés tekintetében, ezáltal a nagy és masszív autókban bízva nem kötik be gyermeküket azért, mert a karosszéria úgyis megvédi őket az ütközés során. Ez igaz is, de amennyiben a gyermek nincs megfelelően rögzítve a gyerekülésben, még rosszabb esetben hagyjuk, hogy össze-vissza ugrándozzon az autóban, akkor egy ütközés során olyan súlyos sérüléseket is szenvedhet, amibe belerokkanhat, vagy akár bele is halhat. Egészen megdöbbentő, hogy az utazó gyermekek két százalékát – ez csak Európában több százezer gyereket jelent – úgy szállítanak a szüleik, hogy semmilyen formában sem kötik be őket. Ennél is rosszabb, hogy 28 százalékukat nem megfelelően rögzítik, ami duplán veszélyes, hiszen ezek a gyerekek magasított székbe ülnek, ami azt jelenti, hogy egy ütközéskor, nem megfelelő bekötés esetén ők lesznek az első, akik nekicsapódnak a szélvédőnek, illetve kirepülnek az autóból.

 

Peter Ramsauer, avagy a német közlekedésbiztonsági miniszter a vizsgálat eredményének hatására sokkal nagyobb odafigyelésre szólította fel nem csak az ottani, hanem az európai szülőket is. Felhívta a figyelmüket, hogy ne csak hosszútávon, hanem már az iskolába vagy a sportpályára vezető néhány perces úton is megfelelően rögzítsük gyermekeinket. A jogszabály szerint minden 12 év alatti gyermeket a koruknak, a magasságuknak, a súlyuknak és a testalkatuknak megfelelően csak megfelelő biztonsági gyerekülésben lehet szállítani. A felmérés szerint azonban hiába vannak tisztában a szülők ezzel, sokan egyszerűen képtelenek felfogni, hogy nem akármilyen gyerekülést kell beszerezniük, hanem feltétlenül egy olyat, ami megfelel gyermekük és a biztonság igényeinek. Kevesen figyelnek arra is, hogy az ülések felhasználhatósági ideje gyakran lejár, ezáltal tönkremennek, használhatatlanná válnak, nem biztonságosak többé, ám mégis így szállítják gyermekeiket.

 

A német autóklub szakértője szerint a gyermekek biztonsági ülését ugyanolyan gondosan kell kiválasztani, mint az autót, illetve használatuk esetén is fontos a teljes körültekintés. A szülők éppen ezért vásárlás előtt mindig tájékozódjanak a konstrukciókról, az egyes teszteredményekről, valamint természetesen vegyék figyelembe gyermekük igényeit az autó mellett. Akadnak ugyanis járművek, amelyek túl rövid biztonsági övvel rendelkeznek az ülés becsatolásához, vagy úgy vannak kialakítva, hogy nem mindegyik ülést lehet megfelelően elhelyezni benne. A legfontosabb, hogy a gyermekek védve legyenek az oldalirányú ütközésektől is, hiszen az autóban ülő ember ilyen esetben a legsebezhetőbb. A gyerekülések között egyébiránt ma már óriási árkülönbségek vannak – nem véletlenül. Minden korosztálynak elérhető sokféle gyerekülés, amelyekkel kapcsolatban érdemes az arany-középutat választani, ezáltal a legolcsóbbat messzire kerüljük el, de ne vegyünk mérget arra sem, hogy a legdrágább egyben a legjobb is. Mindig kérjük ki az eladók tanácsát  a vásárlás előtt nem csak a biztonság kapcsán, hanem a helyes használat tekintetében is!


Összes hír