Gumi szerelés a helyszínen

A defekt egyik legnegatívabb tulajdonsága határozottan az, hogy mindig a lehető legrosszabb pillanatban jön, és igazán nehéz felkészülni rá. Mindez különösen igaz a durrdefektre, ami az esetek jelentős részében sajnos olyan váratlanul éri az autóst, hogy ha baleset nem is történik, de a gépjármű biztosan a padkán vagy az árokban köt ki az irányíthatatlanság miatt.

Ha defektet szenvedünk, akkor a kimenetel függvényétől szeretnénk a helyszínen lerendezni és megoldani a problémát, amit nem minden esetben tudunk megoldani egyszerű gumicserével, hiszen a mai autók többségében már pótkerék sincs, így csak egyetlen lehetséges és egyben olcsó megoldás létezik: gumi szerelés a helyszínen.

Gumi szerelés a helyszínen? Lehetséges ez?

Bizonyos esetekben és szerencsésebb defektek esetén – már amennyiben beszélhetünk ilyenekről – a gumi szerelés a helyszínen is megvalósulhat. Ennek alapesetben kétféle módszere van, így a kényelmesebb, ámde drágább megoldás, míg a kevésbé kényelmesebb, ámde olcsóbb lehetőség. Amennyiben mi sem szeretnénk összepiszkolni magunkat, esetleg azt sem tudjuk, hogy miként kell biztonságosan megemelni az autót, vagy egyszerűen olyan helyen történt a probléma, ahol nincs lehetőség a cserére – mert például túl laza a padka –, akkor nekünk is érdemesebb a kényelmesebb változatot választani, aminek az első lépése, hogy keresünk egy olyan gumis műhelyt, amelyik rendelkezik szervizautóval, és hajlandóak kérésünkre kiszállni a helyszínre.

Ez az eshetőség a legegyszerűbb, amennyiben a gumi szerelés a helyszínen történik. Egy jól felszerelt szervizautó ugyanis minden olyan fontos technológiával, felszereléssel és kiegészítővel rendelkezik, ami szükséges ahhoz, hogy a gumiszerelést akár még az autópályán, vagy a legutolsó földúton is elvégezhessük. Az ilyen járművek teljesen önellátóak – tehát aggregátor segítségével állítják elő a számukra szükséges áramot, valamint a pumpáláshoz a nagy nyomású levegőt –, és amennyiben előre megbeszéljük, akár cseregumit is hoznak a helyszínre a csere érdekében. Egy ilyen felszereléssel akár több száz kilométerre a legközelebbi lakott településtől is megvalósítható a gumi cseréje vagy megjavítása, legyen szó akár egy általános személyautóról, akár terepjáróról.

 A kevésbé kényelmes megoldás

A gumi szerelés a helyszínen természetesen úgy is megvalósulhat, ha esetleg mi látunk neki a munkálatoknak. Ebben az esetben azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy izzasztó egy óra elébe nézünk, hiszen nekünk kell megemelni a kereket, nekünk kell kicsavarni a csavarokat, hovatovább diagnosztizálni és elhárítani is a problémát. Amennyiben van pótkerekünk, a művelet viszonylag egyszerű, hiszen csak levesszük és felhelyezzük a másikat. Ez is eltarthat azonban 25-30 percig, miközben alaposan összekoszolhatjuk magunkat az úton térdelve és fekve.

Komolyabb baj esetén ráadásul ez sem elég, ha ugyanis defektet kaptunk, és nincs pótkerekünk, de akad a csomagtartóban egy gumiszerelő készlet gumikukaccal, akkor esetleg nekiveselkedhetünk a probléma megoldásának. Ma már vannak olyan javító szettek, amelyekhez nem kell lefeszíteni a gumit az abroncsról – ezt meg se próbáljuk az út mentén, mert ha egy csavarhúzóval le is jön, vissza már biztosan nem tudjuk tenni –, hovatovább defekt elhárítására szolgáló spray-k is, amelyek addig biztonságos védelmet garantálnak, amíg el nem jutunk egy szakszervizhez. Hogy érdemes-e csak emiatt összekoszolni és összeizzadni magunkat? Amennyiben belegondolunk abba, hogy a mobil szerviz kocsik kijönnek a helyszínre és ott olyan szakmunkát végeznek, ami után nem kell ismét felkeresni egy gumist, akkor a kérdést máris megválaszoltuk.


Összes hír