Ködfényszóró és helyzetjelző helyes használata

Ködfényszóró és helyzetjelző helyes használata

 

Elég sok autós nincs tisztában azzal, hogy mik a ködlámpa használatának szabályai lakott területen kívül és belül, és a helyzetjeltő használatával is akadnak gondok. A ködlámpát kizárólag ködben, valamint sűrű hóesés esetén szabad bekapcsolni, mikor az időjárási viszonyok azt indokolttá teszik, és a látási távolság nagymértékben csökken. Lakott területen belül a ködlámpa használata egyértelműen tilos. A helyzetjeltő lámpát csak álló autón szabad használni, kizárólag helyzetjelző lámpa használatával közlekedni tilos. Magyarul kizárólag az álló jármű helyzetének jelzésére szolgál.

 

A fenti szabályokkal szemben meglehetősen sok autós szeret úgy közlekedni, hogy be van kapcsolva a ködlámpa és a tompított fényszóró is, ráadásul mindezt lakott területen belül teszik. A hátsó ködlámpa használatával kapcsolatban előnyös lehet, hogy amint észrevettük, hogy egy autó közeledik hozzánk, lekapcsoljuk azt, mivel az erős fény közelről már zavarhatja a vezetésben. Közelebb érve már úgyis lát minket, nincs szükség arra, hogy elvakítsuk. Ezen kívül már csak azért is érdemes lekapcsolni a hátsó ködlámpát, ha közel ér hozzánk egy másik autó, hogy a ködlámpa erős fénye ne nyomja el a féklámpánk fényét, ami balesetveszélyes is lehet.

 

A ködlámpákra vonatkozó szabályozást az évek során már többször módosították, jelenleg az van érvényben, hogy amennyiben nincs gyárilag ködlámpa felszerelve az autóra, akkor előre kettő, míg hátulra egyet lehet utólagosan felszereltetni. Hátsó ködlámpát viszont csak akkor lehet felrakni, ha van már elől is.

 

Utólagos felszerelésnél fontos szempont a ködlámpa kapcsolhatóságának kialakítása is. A szabályozás szerint a ködlámpa bekapcsolásának lehetőségét úgy kell kialakítani, hogy vagy a tompított fénnyel, vagy a helyzetjelzővel együtt lehessen bekapcsolni. A hátsó ködlámpa bekapcsolását pedig úgy kell kialakítani, hogy csak akkor legyen bekapcsolható ha már az elsőket bekapcsoltuk.

 

A szabályozás egyébként úgy rendelkezik, hogy az első ködfényszórót a tompított fényszóró nélkül, valamint azzal együtt is használni szabad. Álló helyzetben a ködlámpát minden esetben ki kell kapcsolni. Tanácsként elmondható, hogy az első ködlámpa fényereje sötétben akkor használható ki jobban, ha nincs mellé bekapcsolva a tompított fényszóró. Nappali fényben természetesen mindegy, használható együtt mindkettő.

Külön érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben a látási viszonyok nem indokolják, ne kapcsoljuk be ködfényszórót, erős fényereje egyrészt zavarhatja az előttünk haladókat, és a szembejövőket egyaránt.


Összes hír