Mit csináljunk, ha éjjel kapunk defektet?

A lehetőségek éjszakai defekt esetén

Amennyiben éjszaka kapunk defektet autónkkal, és mindezt úgy, hogy nem okozunk ezzel közúti balesetet, akkor először is húzódjunk le az út szélére, és azonnal álljunk meg, miközben kitesszük az elakadás jelzőt. Ellenőrizzük, hogy autónk más része nem hibásodott-e meg, és valóban csak defektet kaptunk. Ha durrdefekt történt, az autó mozgásképtelen, értelemszerűen nem tudunk vele közlekedni. Ha lassúdefektről van szó, akkor azt vagy nem vesszük észre, vagy szerencsés esetben el tudunk vele jutni egy biztonságos megállóig, esetleg egy benzinkútig, ahonnan már hideg fejjel gondolkodva tudjuk meghozni a további döntéseket.

A legszerencsésebbek akkor vagyunk, ha defekttűrő abroncsot vásároltunk korábban, hiszen ezzel akár 80 kilométert is megtehetünk még a probléma után, ami vagy ahhoz elég, hogy hazaérjünk, vagy ahhoz, hogy biztonságos helyen lecseréljük a kereket. Éjszaka defektet kapni nagyon kellemetlen, hiszen sötét van, rosszak a látási viszonyok, és az ember inkább a jó meleg autóban üldögélne, mint odakint kereket cserélne. Az egyik választás ugyanakkor ilyen esetben az, ha helyben lecseréljük a problémás gumit a pótkerékre, amivel könnyen hazavezethetünk.

Fontos, hogy ezt éjszaka, főleg forgalmasabb főútvonalakon csak jól lehúzva, az elakadás jelzőt, illetve az elakadás jelző háromszöget megfelelő távolságba kitéve végezzük el és kizárólag abban az esetben, ha van nálunk lámpa, mert ha elveszik egy csavar, netán valamit rosszul csinálunk, akkor könnyen nagyobb bajt is okozhatunk. Vannak azonban esetek, amikor például esik az eső, a hó, autópályán állunk, esetleg egyáltalán nem értünk az autókhoz, így nem tehetünk mást, minthogy segítséget kérünk. Ilyenkor két dolgot tehetünk!

A legjobb megoldás

Ha több gumink is defektet kapott, akkor érdemes elgondolkodni egy autómentő hívásán, ugyanakkor olcsóbban is megúszhatjuk a történetet, ha egy már Magyarországon is elérhető új szolgáltatást választunk, ami nem más, mint a non stop gumiszerviz. Az ilyen szolgáltatók lényege nem más, minthogy az adott régióban – tehát azért nem az ország egész területén – a nap 24 órájában ügyeletben állnak csak az ilyen bajba jutott ügyfelek hívására várva.

A non stop gumiszerviz előnyeit nem csak akkor élvezhetjük ki, ha autónk még mozgásképes, ezáltal le tudtuk cserélni a kereket mankókerékre, esetleg defekttűrő abroncsunk van, hanem akkor is, ha teljesen elakadtunk, így a helyszínen szorulunk segítségre. A non stop gumiszervizek többsége ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben például egy kátyú kiszabta a kerekünket, vagy csúnyán megütötte a felninket, és autónk mozgásképtelenné vált, akkor a helyszínen elhárítsák a problémát.

Legyen szó akár komplett gumicseréről, akár kisebb defektek javításáról, a szakembereket akár az éjszaka kellős közepén is felhívhatjuk majd, akik azonnal a helyszínre sietnek, és a szakavatott kezeknek köszönhetően szinte néhány percen belül elhárítják a problémát a megfelelő felszerelésekkel.


Összes hír