Mit csináljunk, ha éjszakai motorozáskor kapunk defektet?

Non Stop gumis ha éjszakai motorozáskor defektet kapunk

Amennyiben éjszaka motorozunk, és valami problémát észlelünk a motorgumival, és baleset nélkül meg tudunk állni, azonnal gondoskodjunk arról, hogy biztosítsuk a terepet. Hagyjuk rajt a motoron a világítást, tegyük ki az elakadásjelzőt, és toljuk le a motort az út szélére annyira, amennyire csak tudunk. Mivel éjszaka van, a látási viszonyok nagyon rosszak, ezt pedig érdemes figyelembe venni mielőtt még baj lenne. Ha biztosítottuk a helyszínt, állapítsuk meg, hogy mi a probléma, valóban defektről van-e szó, vagy valami alkatrész okozza a furcsaságot. Amennyiben durrdefekt történt, és szerencsésen meg tudtunk állni, nincs idő gondolkodni, a motoron ugyanis értelemszerűen nincs pótkerék, és defektes abronccsal haladni sem lehet, tehát segítséget kell hívnunk.

Ha lassú defektről van szó, abban az esetben a defekt nagysága lesz a döntő. Amennyiben elég lassú, akkor óvatosan, folyamatos elakadásjelzővel, átlagosan 30 kilométer per órás tempóval eldöcöghetünk az első lakott településig, benzinkútig, vagy ha nem lakunk messze, akkor hazáig is, hogy segítség után nézhessünk. Amennyiben messze vagyunk otthonról, de eljutottunk egy jól megvilágított, biztonságos környékre, akkor élhetünk a motorosok jó barátjának tartott gyors defektjavító készlet előnyeivel, ezáltal ha látjuk a lyukat, akkor orvosolhatjuk a problémát annyira, hogy hazáig elvigyen minket a motor – persze kellő elővigyázatossággal, lassú tempóban.

Amennyiben az éjszakai sötétség miatt nem tudunk nekilátni, esetleg a technikai tudásunk nincs meg hozzá, vagy csak szimplán szeretnénk gyorsan lerendezni az egészet, akkor mindenképpen segítséget kell hívnunk.

A legjobb megoldása mindig elérhető gumis

Az emberek többsége ilyenkor arra gondol, hogy autó-, illetve motormentőt kell hívni, ami majd biztonságban hazaszállít minket és járművünket is. A probléma csak az, hogy ez akár nagyon sok pénzünkbe is kerülhet, és ha nem vagyunk tehetősek, akkor tényleg csak vészhelyzet esetén éljünk a lehetőséggel. Ha ez nem, akkor vajon mi lehet a legjobb megoldás? Talán megdöbbentőnek tűnhet, de ma már léteznek úgynevezett non stop gumiszervizek, amelyek segítenek megoldani problémáinkat az ilyen esetekben.

A non stop gumiszerviz lényege, hogy a nap 24 órájában, akár az éjszaka kellős közepén is felkereshetjük őket gumiproblémával, és nem csak a helyszínre futhatunk be járművünkkel – ez a példánkból kiindulva nehéz is lenne –, hanem a helyszínre is kihívhatjuk őket. Ilyen esetben egy szakértő gumiszerelő érkezik, aki a helyszínen kicseréli az abroncsot, esetleg tartósan megfoltozza, méghozzá alig néhány perc leforgása alatt, a sárga angyal költségeinek töredékkért, hogy mi kényelmesen folytathassuk utunkat – nem mellesleg pedig biztonságosan is.


Összes hír