Nyaralás előtt mit érdemes átnézni az autón?

Nyaralás előtt mit érdemes átnézni az autón?

 

Mielőtt elindulnánk a várva várt nyaralásra az autónkkal, célszerű pár dolgot átnézni a járművön, hogy utazásunk lehetőleg gondtalan legyen. Az útvonal megfelelő megtervezésén kívül az autó alapos felkészítése is figyelmet érdemel.

 

Először is nézzük meg, hogy a motorolaj szintje a határértékeken belül található-e, amennyiben közel van a minimumhoz, vagy netalán az alatt van, töltsünk rá a megfelelő kenőanyagból. Ha ezre kilométernél is hosszabb utazást tervezünk, a motorolajat utazás közben is folyamatosan ellenőrizzük le, és vigyünk magunkkal a motorba való motorolajból legalább egy liternyit, hogy szükség esetén újratölthessük.

 

A motorolajon kívül minden egyes létfontosságú folyadékot is ellenőrizni szükséges, például a fékfolyadékot, melyet két évente kell lecserélni, így ha az utazásunk környékén jár le a két év, akkor inkább az utazás előtt cseréltessük le, mint utána.

A motor hűtőfolyadékánál nyáron elegendő a szint ellenőrzése, ha kevés, töltsünk utána, de csapvizet ehhez ne használjunk, mert korróziót okozhat. Az ablakmosó folyadék ugyan nem létfontosságú, de ugyancsak jó ha van.

 

A gumiabroncsok állapotát sokan hajlamosak elhanyagolni, pedig az autó egyetlen kapcsolata az úttal a gumik futófelülete, így nagyon sok múlik azok minőségén. Négyévszakos gumikkal nem a legbiztonságosabb egy nyaralást végigvezetni, főként hőségben erősen csökken a tapadásuk, ha lehet ilyennel ne induljunk útnak, vagy csak erősen csökkentett sebességgel autózzunk. A nyári gumik ne legyenek nagyon kopottak, 2 milliméteres kopásnál ugyancsak lassabban kell autózni a megfelelő biztonságos tapadás megtartásához, és nagyon figyeljünk oda a megfelelő guminyomásra, mind a megterhelt autó, mind pedig a kipakolt kocsi esetében. A pótkereket is ellenőrizzük le.

 

Ha az autóklímát már egy éve nem tisztíttattuk és fertőtlenítettük ki, célszerű ezt még az utazás előtt megejteni, hogy nyaralásunk kellemes légkörben történjen. Cseréltessük ki a pollenszűrőt is.

 

Ha a zselés akkumulátor már több, mint két éves, talán jobb újakat venni, nehogy az út szélén maradjunk a nem induló autó miatt. Bikakábelt ettől függetlenül is érdemes magunkkal vinni.

 

Akár külföldre, akár belföldre megyünk , jó megoldás egy assistance szolgáltatás megkötése, nem olyan nagy összeg, mint amekkora biztonságot tud nyújtani agy autós nyaralás során.

 

Vigyünk magunkkal pótkulcsot, megfelelően feltöltött izzókészletet, és legyenek jóü állapotban az esetleges kerékcseréhez szükséges szerszámok is.


Összes hír