Üzemanyag-takarékos vezetési tippek

Üzemanyag-takarékos vezetési tippek

 

Az utóbbi évek jelentős üzemanyag ár növekedését látva egyre több autós gondolkodik el a takarékosabb vezetési stílusok mikéntjén, itt most néhány tippet gyűjtöttünk össze, hogy mindenki eldönthesse, melyeket tud a saját közlekedése során felhasználni.

 

1.    Kerüljük a hirtelen gázadásokat és fékezéseket. Fizikai tény, hogy a gyorsításokhoz nagyobb energia szükségeltetik, mint egy sebesség állandó szinten tartásához, fékezés során pedig az energia teljes mértékben elvész, hővé alakul. Tehát ha előrelátó módon vezetünk, és elkerüljük a felesleges gyorsításokat és fékezéseket, akkor üzemanyagot takarítunk meg.

2.    Dugóban inkább mozogjon folyamatosan az autó, mint hogy állandóan megálljunk és újrainduljunk, e a fentebbi pontból következően takarít meg energiát.

3.    A légkondicionálót inkább csak magasabb sebességeknél használjuk. Kisebb sebességnél, például 40 – 50 km/óránál az autóklíma a motor hatásfokának 20 – 40 százalékát is elfogyaszthatja, viszont nagy sebességnél ez a fogyasztás akár 5 százalékra is csökkenhet.

4.    Városon kívül haladva válaszuk meg az autónk optimális sebességét, és lehetőleg tartsuk is meg azt. Az autók többsége 30 és 70 kilométer órás sebességnél fogyasztják a legkevesebbet. Minden 10 kilométeres emelkedés a 70 kilométeres haladás felett akár 1 literes fogyasztás növekedést is jelenthet. Tehát, ha 100km/h helyett csak 90-es sebességet tartunk, máris legalább 1 liter üzemanyagot megtakarítunk.

5.    Használjuk a lehető legkevesebbet a motor üresjáratát. Ha autónk alkalmas rá, a piros lámpáknál megéri leállítani a motort, mivel az újraindítás mindössze 7 – 8 másodperces üresjárati fogyasztásnak felel meg. Tehát egy 50 másodperces piros lámpánál több, mint 40 másodperc üresjárati fogyasztását megtakarítjuk.

6.    Talán a legnagyobb mértékű megtakarítást a sebességfokozat megfelelő megválasztásával érhetjük el. Ha mindig a lehető legmagasabb fokozatban használjuk a sebességváltót, azzal a legkisebb fordulatszámon tudunk autózni. Ekkor ugyan a legkisebb a motor nyomatéka, vagyis ereje, viszont ekkor fogyasztja el a legkevesebb üzemanyagot is.

7.    Használjunk minél kevesebb elektromos meghajtású segédberendezést autózás közben. A fényszórók, hátsó ablakfűtés, a klíma, a zenehallgatás felesleges használatával a generátor emeli a fogyasztást. Minél kevesebbet használunk az elektromos berendezések közül, annál kevesebb üzemanyagot égetünk el feleslegesen.

8.    Nem utolsósorban alapvetően fontos, hogy az autó műszakilag teljesen renden legyen, mind motorikusan, mind pedig a kereke szempontjából.


Összes hír